• Str. Parintele Staniloaie 10, Bucuresti 023959
  • 0740 138 960 - Iuliu (manager)

Managementul timpului – 5 – Aplica zilnic

Managementul timpului – 5 – Aplica zilnic

Am vrea acum sa-ti propunem sa te uiti in matricea de administrare a timpului si sa-ti readuci in memorie ultima saptamana de viata. Daca ar fi sa plasezi fiecare din activitatile ultimei saptamani intrunul din aceste sectoare, in care din ele ai putea afirma ca ti-ai petrecut majoritatea timpului?

Analizeaza cu grija sectoarele I si III. E usor de crezut ca, daca un lucru e urgent, e neaparat important. Un mod rapid de a face diferenta intre aceste sectoare este sa-ti pui intrebarea daca activitatea urgenta contribuie la atingerea unui obiectiv important. Daca nu, probabil apartine sectorului III. [Eu mai fac si prin analiza consecintelor, punandu-mi intrebarea, ce se intampla daca nu fac asta? ]

Daca semeni cu majoritatea oamenilor cu care am lucrat, exista mari sanse sa-ti fi petrecut timpul cu preponderenta in sectoarele I si III. Si cu ce pret? Daca urgenta e cea care te conduce, care sunt lucrurile importante – poate chiar prioritatile numarul unu – care nu s-au bucurat de timpul si atentia ta?

Care este activitatea anume despre care stii ca daca ai face-o cu multa pricepere si consecventa, ar avea importante rezultate pozitive in viata ta personala?

Care este activitatea anume despre care stii ca daca ai face-o cu multa pricepere si consecventa, ar avea importante rezultate pozitive in cariera si viata ta profesionala?

Analizeaza in ce sector se incadreaza raspunsurile tale. Presupunem ca in sectorul II. Punand aceste intrebari la mii de persoane, s-a descoperit ca o mare parte dintre ele se invart in jurul a sapte activitati principale:

  1.  Imbunatatirea comunicarii cu cei din jur
  2.  O mai buna pregatire
  3. Planificare si organizare mai buna
  4. Mai multa grija de sine
  5. Fructificare noilor oportunitati
  6. Evolutie personala
  7. Potential de actiune

 

Toate acestea se afla in sectorul II, sunt importante. Prin urmare de ce oamenii nu se ocupa de ele? De ce nu faci lucrurile pe care le-ai identificat raspunzand la intrebarile de mai sus?

Probabil pentru ca nu sunt urgente. Nu te preseaza. Nu actioneaza direct asupra ta. Tu esti cel care trebuie sa actionezi asupra lor.

Managementul timpului, sau cum sa ne stabilim prioritatile – Stephen R. Covey